Na Domašu začínajú prichádzať prví dovolenkári

18.06.2010 Stropkov

Nová Kelča 18. júna (TASR) - Do rekreačnej oblasti Domaša začínajú v týchto dňoch prichádzať prví turisti.
Jedným zo stredísk, kde majú zaparkované svoje karavany dovolenkári už niekoľko týždňov, je autokemping pri obci Nová Kelča, známy pod názvom Krym.
Turistická lokalita je počas letných mesiacov väčšinou doménou surfistov a rybárov. Medzi prvými tohtoročnými rekreantmi sú študenti vysokých škôl, ktorí si prišli na Domašu oddýchnuť po štátniciach. \"Stretávame sa tu pravidelne každý rok skoro tí istí ľudia. Zdá sa, že to bude takto aj naďalej, sme tu ako jedna veľká rodina, \" uviedol pre TASR Marek Naster z Košíc. Ako dodal, do Krymu prišiel relaxovať so svojimi priateľmi iba na niekoľko dní. \"Skončili sme školu, je to dovolenka pred nabehnutím do bežného pracovného života, \" poznamenal.

Medzi 20 zaparkovanými karavanmi majú svoje stanovisko aj študenti z Prešova, ktorí navštevujú Domašu pre windsurfing. Aby boli včas informovaní o poveternostných podmienkach v blízkosti vodnej nádrže, v areáli autokempingu v týchto dňoch pracujú na vlastnej meteostanici. \"Začali sme postavením stĺpa, na ktorý sa pripevní merač vetra s napojením na internet. Každých päť minút nám bude zasielať dáta o intenzite vetra a teplote vzduchu. Tak tu v prípade ideálnych podmienok vieme byť z domu za pol hodinu, \" priblížil Prešovčan Martin Kollár. Ako dodal, lokalita Krym je pre vodné športy najlepšou spomedzi všetkých na Domaši, pretože tu fúka južným, ale aj severným smerom.
Nie všetky karavany sú však dnes v autokempingu pri obci Nová Kelča obsadené dovolenkármi. Mnohí majitelia ich priviezli preto, aby si počas leta zabezpečili čo najlepšie miesto blízko vody. Letná turistická sezóna sa na Kryme oficiálne otvorí 1. júla.
 

Vyberte región